Tot l’Arxiu

Mapa del reg a Cap de Terme: files de la Sèquia Roja i de la Sèquia Gran

En este mapa podeu consultar la ubicació de les files de les dos sèquies de Cap de Terme: la Sèquia Roja (amb la línea en color roig) i la Sèquia Gran (en color blau). Fent clic en cada fila podeu vore la fotografia en gran i llegir el seu nom. Una publicació monumental que només ha sigut possible gràcies a l'ajuda de Vicent Gargallo, Vicent Molés, Albert Miró Garcia (Comunitat de Regants de Vila-real) i de Batiste Balaguer.

La societat de regs del “Motor del Niño”

Amb ajuda del seu president, Vicent Nebot, i nombrosa documentació, part de la qual es pot consultar ací, hem esbossat la història del "Motor del Niño", que és part de la història de les Alqueries.

Vicent Nebot, “el Salao”. El Pany de Rússia, el Motor del Niño

Vicent Nebot Melchor (1929) dóna testimoni de la seua infància, el temps de guerra, el treball, i també de la vida al “Pany de Rússia”, que té una història particular, i de la Societat de Regs del Pou del Niño Perdido.

Entrevistes del projecte ApSS “Escoles de masos a les Alqueries”

“Escoles de masos a les Alqueries” és un projecte d’Aprenentatge Servei Solidari (ApSS) del Casal Jove de les Alqueries, realitzat entre desembre de 2022 i març de 2023, que recull documentació, vivències i material general relacionat amb les escoles que recollien la població dispersa de les Alqueries, en concret a “la Palmera” i Bellaguarda.

Pepe Ribes, la Cooperativa d’Aigües i el Cicliste

Pepe Ribes Rius (1944) ens explica com ha evolucionat la qüestió de l’aigua potable al poble, des de la constitució de la Cooperativa per a donar aigua a aquelles primeres quaranta cases del Quadró, a l’abastiment de tot el poble. Ens parla també breument de la seua infància, de la seua participació en la Segregació i d’una apassionada implicació en el Club Ciclista.

Juan Safont, Gran Creu de l’Orde del Mèrit Agrari

Juan Safont Ballester (1951) ens parla de la seua experiència al front de cooperatives com COCALNI o ANECOOP, dels projectes d’investigació i experimentació que s’han dut a terme amb la universitat i amb altres entitats, de per a on pensa que hauria d’anar el futur de l’agricultura a la nostra comarca, de la situació de les dones a les cooperatives i de molt més.

Manolo Molés, periodista

Manolo Molés Usó (1940) ens desgrana la seua història de vida des de la seua infància a les Alqueries, en el si d’una família d’exportadors de taronja acabalats, parant especial atenció al seu poble, a la seua família i al procés de Segregació.

Lola Peris Masià (la del Molí, la Modista)

Lola Peris Masià (1928) ens parla del que van fer en guerra, de la seua vida com a modista (i també ensenyant a cosir a moltes xiques a sa casa), de quan van ser casers a la Regenta, de les seues relacions familiars, de l’escola, dels seus pares, del seu volgut germà Juanito i de molt més.

Un tapís de Pepe Bodí, Hans Bodemeijer i el mestre Agustín Montañés a l’Ajuntament de les Alqueries

Un relat detallat de la producció del tapís amb l’escut de les Alqueries, una de les principals peces del patrimoni moble municipal, obra de Hans Bodemeijer i Pepe Bodí, i la direcció tècnica de l’artista i mestre tapisser Agustín Montañés.

Convocatòria: Objectes, fotos i records de l’escola

Demanem la vostra col·laboració en una exposició temporal de material escolar antic, fotos i testimonis sobre l’escola al llarg del segle XX. És una proposta de treball intergeneracional i de memòria local (incloent els del poble de tota la vida i els nouvinguts/des).

El Xalet de Don Pedro o Alqueria de Font de Mora

El Xalet de Don Pedro o Alqueria de Font de Mora és un edifici singular del terme de les Alqueries, estructurada a la manera clàssica dels terratinents, amb una part per als senyorets i el seu servei, que feien estades temporals, i una altra per als casers que treballaven la terra tot l’any. Fem un recorregut per la història i l’arquitectura amb el seu propietari, José Bodí, a qui expressem tot el nostre agraïment.

Sant Pasqual a les Alqueries

Ens apropem a alguns detalls de la devoció a Sant Pasqual al nostre poble amb una imatge actual del retaule ceràmic que es conserva en perfectes condicions al pany de les Malloles i dos documents publicats en el programa de festes dedicades al sant de Vila-real, arreplegats al repositori digital de la UJI.

Documental: -Volem ser poble! Un recorregut històric i emocional 25 anys després de la Segregació

El 2010, als 25 anys de la Segregació de les Alqueries, l’Associació Cultural Pla Redó, amb nombrosos patrocinis i col·laboracions, presenta el documental -Volem ser poble! Un recorregut històric i emocional 25 anys després de la Segregació. És un document d’uns 40 minuts important per al poble, en què, a partir d'entrevistes a protagonistes i testimonis, s'explica per què es volia la segregació de Vila-real i com va ser el procés que ens va dur a ser poble.

La Comissió en el 75 aniversari de les festes de Sant Ramon (1947-2022)

El passat i el present de la festa de Sant Ramon, narrats per tres membres fonamentals de la seua Comissió.

Ángel Albalate i la Coordinadora de Segregació

Ángel Albalate Herrero (1937) ens parla del seu paper en el procés de Segregació, com a membre de la Coordinadora i com activista en nombrosos fronts.

Arxiu Plana Visió (TV) – Alqueries [1997-2009]

La col·lecció de vídeos de les Alqueries de la televisió de la Plana (Plana Visió) ha passat a formar part de l’arxiu municipal i podeu consultar-lo ací. En total, l’arxiu està format per 467 vídeos de durades molt diverses (des de vídeos d’un o dos minuts fins a seguiments de festes de tres hores) distribuïts de la següent manera: 1997 (17), 1998 (77), 1999 (63), 2000 (39), 2001 (46), 2002 (45), 2003 (43), 2004 (46), 2005 (27), 2006 (16), 2007 (4), 2008 (43) i 2009 (1).

Jaime Chicharro i les Alqueries

Jaime Chicharro va ser un polític carlí molt relacionat amb les Alqueries, entre altres coses perquè va viure a la casa dita La Salmantina, al nostre terme, i va assessorar al grup carlista en la creació del Sindicat obrer catòlic "Sant Jaume", que donaria pas a la nostra Caixa Rural.

Isabel López Gascó, florista

Isabel López Gascó parla del seu treball com a florista, un ofici que requerix formació continua. Però a més ens comenta una col·leccioneta de fotos des de principis del segle XX, en què podem vore l'evolució en l'ús de les flors al nostre poble. I finalment ens explica com va ser que es va convertir en “la millor florista mundial”.

Conversa amb Paco Llorens, Delfina Llorens, Batiste Balaguer i Otilia Meliá

Els germans Paco i Delfineta Llorens, Batiste Balaguer i Otília Melià parlen del procés de Segregació, des de l’Associació de Veïns a la Coordinadora, i de com ho van viure des de la primera fila absoluta.

Miracles i meravelles a les Alqueries en el 1700

Inclou l’accés al llibre de fray Diego de Santa Teresa, «Historia de la prodigiosísima imagen de Nuestra Señora del Niño Perdido», publicat en 1720, on es fa una crònica entre històrica i fantasiosa de la devoció a esta advocació de la Mare de Déu, i es transcriuen els miracles atribuïts a esta devoció en les antigues Alqueries.

Col·lecció de fotos de la Unió Musical II, 1991-2012

Després de la publicació Col·lecció de fotos de la Unió Musical, 1912-1987, dedicada a fotos antigues de la UMA, continuem amb fotos més recents (1991-2012) perquè estiguen també a disposició de músics, músiques, famílies i, en fin, de tot el poble.

Col·lecció de fotos de la Unió Musical, 1912-1987

Una col·lecció de fotos històriques de la Unió Musical Alqueriense, des dels fundadors (en 1912) a 1987.

Col·lecció de documents de Batiste Balaguer

Batiste Balaguer ens ha facilitat la versió digital de més de 20 documents que il·lustren diversos moments de la nostra història: el primer escut proposat a l'expedient de Segregació de 1929, una cartilla de racionament de 1952, fotografies i un escapulari de la festa del Niño Jesús de Praga, el recordatori de la benedicció de les campanes i diversos documents en relació a l'himne del poble, a les festes de la Segregació, als 25 anys com a poble o a la conservació del Replà.

Silvia Giménez i el Club de Gimnàsia Rítmica ‘Pintor Sorolla’

Silvia Giménez ens explica el procés formatiu de les xiquetes del Club de Gimnàsia rítmica ‘Pintor Sorolla’, que compta amb un nivell altíssim, reconegut en l’àmbit de l’Estat espanyol.

Sobre l’hospital militar de Torre la Mina (1937-1938)

Unes dades preliminars a propòsit de l'ús com a hospital maxil·lofacial de l'edifici de Torre la Mina en la guerra civil.

Lola Meneu, “Lola la Tomaca”

Ferran Cano visita a Lola Meneu, "Lola la Tomaca", en sa casa de les Alqueries per fer una coca amb tomata clàssica.

Museu Etnològic Col·laboratiu (M.E.C.) 2018 / 2022

Un Museu Etnològic de les Alqueries molt ric i divertit, construït entre totes i tots, amb la col·laboració generosa de l'alumnat, les famílies i el professorat del CEIP Pintor Sorolla.

Lidón Valer, directora de la UMA

Entrevistem a Lidón Valer, directora de la Banda de Música i de la Banda Jove de Les Alqueries, qui ens parla del seu treball al front de l’Agrupació Musical. Lidón parla sobre la base d’uns grans coneixements musicals que li permeten innovar dins de la Banda i introduint repertoris nous, sempre des del respecte a la tradició. Al llarg de la conversa ens parla de la Comissió Artística, de diferents projectes passats i futurs de la Banda, de la relació amb la Coral o de com van passar el temps de confinament, entre altres temes.

«Alqueries y su territorio en época romana» -Ferran Arasa Gil

Hem fet una reedició digital del text de Ferran Arasa Gil (2004) «Alqueries y su territorio en época romana», un text complet i ambiciós que descriu la vida al nostre territori fa dos mil anys, a on la població ja es definia per la seua dispersió.

Llibre de la Falla «Alqueries – Estació» (1960)

Un document molt singular: el llibret de la Falla de l'Estació de 1960, que es considerava de Borriana tot i estar feta íntegrament a les Alqueries. Inclou materials senzills però molt simpàtics.

Rafael Capella, 43 anys en la gerència de cooperatives

Rafael Capella ens parla de la seua experiència amb el cooperativisme citrícola, de la seua experiència professional en AGROAL, de l’evolució de la citricultura, dels problemes que ha patit i que pareix ara mateix l’agricultura… un relat fascinant que transmet amb passió i molt de coneixement. D’altra banda, ens parla de la seua implicació en les festes del poble.

Vicente Miró Huguet, ciclista

Publiquem nombrós material inèdit sobre Vicente Miró, ciclista professional de les Alqueries entre 1941 i 1947, un "heroi dels anys 40" com li diu Juan Osés. És una publicació de la família Miró Peris que ens ha confiat tota la informació i nosaltres hem editat amb molt de gust.

Col·lecció de fotos d’Éder Bello

Una selecció de fotos de la col·lecció familiar d’Éder Bello: un patrimoni gràfic que fa aportacions precioses en l’àmbit de la família, de les festes, de les migracions, del treball o dels barris del poble. t.

Les Alqueries a ‘Bona vesprada’ d’À punt

El dijous 9 de desembre de 2021 el programa 'Bona vesprada' d'À punt estigué al nostre poble. En les dos hores que durà l'emissió participaren associacions i també veïnat. Compartim ací el vídeo perquè forme part del nostre arxiu digital.

‘Éder’, Ederlinda Bello Aparicio

Ederlinda Bello Aparicio (1954), més coneguda com 'Éder', és una enciclopèdia viva del poble en general i molt particularment del carrer Sant Roc. Ens parla de com arribaren els seus avis al poble, de la vida fortament comunitària al seu carrer, del seu treball com a encarregada d'almacén, dels seus anys cuidant familiars a casa, de la seua extensíssima experiència com a voluntària d'ambulància en la Creu Roja, i de La Gatera, el projecte d'assistència a gats del carrer que està en funcionament al poble i que a més a més ajuda a altres pobles com Borriana.

L’estació de Borriana/ les Alqueries i el comerç de la taronja

Una col·lecció de fotos i documents d’Éder Bello sobre l’estació de Borriana/ les Alqueries i el comerç de la taronja. Es pot veure el tràfec d’homes i camions per carregar els vagons de tren cap a Europa, la revisió de qualitat, imatges singulars de la càrrega de corfes de taronja de “la pelaora”, o alguns cartells de marques de taronja de Manuel Usó, “el Bassero”.

Ramon Vicent i el ciclisme a les Alqueries

Ramón Vicent Rubert (1949), conegut com “Ramon de Cantó”, ens parla de la seua família i del conegut bar al carrer Sant Roc, però sobretot del seu paper al capdavant del ciclisme de les Alqueries.

Ruta pel modernisme i alguns edificis singulars del poble

El diumenge 26 de setembre vam fer dos torns per a una ruta per les cases modernistes i singulars del poble. La intenció era compartir no només l'apreciació per les cases més luxoses, sinó també de l'aportació de conjunt de les cases del modernisme popular valencià més modest. L'activitat va estar organitzada per l'Ajuntament i Les Alqueries Pèdia, amb l'inestimable ajuda d'Encarna Gimeno i Batiste Balaguer. Gràcies a totes les persones que ens van obrir les seues cases i que van col·laborar d'una o altra manera.

‘El ayer y hoy de nuestras fiestas (1900-1988)’ —Rafael Capella Vilanova

Recuperem el text de Rafael Capella Vilanova «El ayer y hoy de nuestras fiestas. Datos históricos desde el año 1900 a 1988», que es va publicar al programa de les Festes Patronals de 1988. Un gran treball d'investigació escrit a partir de testimonis directes, molt útil i bonic de llegir.

Col·lecció de fotos de Pasqual Arrufat sobre la Segregació

Una excel·lent col·lecció de fotos aportada per Pasqual Arrufat Vilar, que documenta els primers dies de les Alqueries com a poble.

«Homenatge musical a les Alqueries» (2010, 25 aniversari de la Segregació)

En 2010, pels 25 anys de la Segregació de les Alqueries, l’Ajuntament va produir un CD titulat "Homenatge a les Alqueries" amb un recull de sis peces escrites per cinc destacats compositors i dedicades al nostre poble.

Textos d’història en ‘El Municipi -Butlletí d’Informació Municipal’

Hem indexat els textos sobre història i etnologia publicats a El Municipi-BIM entre 1987 i 2003, obra d'Albert Ventura Rius, que durant un període va ser Cronista Oficial.

‘El Municipi’. Butlletí d’Informació Municipal

Col·lecció completa d'«El Municipi. Butlletí d'informació municipal», que abasta el període 1987 a l'actualitat. Es tracta de documents preciosos amb tota la informació social, cultural, urbanística o educativa del nou municipi.

Pous de reg al Pla Redó

Una publicació sobre els pous del Pla Redó, construïts en els primers 15 anys del segle XX i un patrimoni important de les Alqueries. Incloem textos, fotos, mapes i vídeos.

Pregó de la Magdalena (ca. 1980)

Rescatem una fita en la lluita per la Segregació: la participació de les Alqueries com a poble en el Pregó de la Magdalena cap a 1980, a partir de fotografies d'aquell moment i de la maqueta d'una carrossa.

Col·lecció fotogràfica de Puri Castillo

La família Castillo Julián des d'una preciosa col·lecció de fotos i documents i el relat que fa d'ells Puri Castillo.

El Xalet de Safont (“Villa Dolores”), ajuntament de les Alqueries

El Xalet de Safont, "Villa Dolores", i el procés de la seua adquisició i restauració, amb l'expedient, fotos i plànols.

Tens fotos antigues del Replà? Comparteix-les amb el poble!

Ara que s’ha rehabilitat l’església del Replà i s’està treballant en el conjunt, volíem demanar-vos fotos antigues en què es veja l’edifici per dins o per fora. És una bona forma d’enriquir el nostre patrimoni gràfic com a comunitat. Si les podeu escanejar ens les podeu enviar per correu-e: lesalqueriespedia@gmail.com, però també les podeu dur a l’Ajuntament o avisar-nos per a que anem a escanejar-les nosaltres mateix. Costa un minut i no ens emportem res.

Escoles de les Alqueries: escola de Bellaguarda o de la Carretera

Puri Castillo i Conchy Rubio ens parlen del seu pas per l'escola de Bellaguarda o de la Carretera, els últims anys abans de l'EGB, quan finalment es van ajuntar xiquetes i xiquetes.

Escoles de les Alqueries: la Palmera

Suny, Rosa, Maruja i Lola, antigues alumnes de l’Escola de la Palmera en els anys 50, parlen de diferents aspectes del seu pas per aquella escola.

Rutes per les Alqueries (3)

Esta publicació recull les dos rutes de què consta la quarta etapa de les activitats saludables organitzades per l’Ajuntament de mà d’Encarna Gimeno Fuster: d’una banda la Ruta Biosaludable i la pinada del riu Anna, i de l’altra anem fins a Caudiel per conèixer l’origen de la Mare de Déu del Niño Perdido i recórrer part de la via verda minera de Ojos Negros.

‘Les Alqueries celebra la festa de Sant Antoni’, Albert Ventura Rius

Albert Ventura Rius lliura el seu llibret Les Alqueries celebra la festa de Sant Antoni, un volum editat en 2021 per l’Ajuntament de les Alqueries. Es tracta d’un text molt il·lustrat sobre història i etnografia de la festa de Sant Antoni del porquet al nostre poble, revisant els seus orígens i la seua evolució.

Rutes per les Alqueries (2)

Continuem recollint les rutes que es proposen com a activitat des de l’Ajuntament: ara fem una ullada per alguns dels atractius de la coneguda popularment com a “Ruta del colesterol”, i a més eixim del terme per arribar a la Muntanyeta de Sant Antoni, una ruta amb una rica història col·lectiva, lligada a la popular festa de Sant Antoni del porquet. De nou són dos propostes d’Encarna Gimeno Fuster, amb fotos, mapes interactius i comentaris sobre els elements destacats.

Rutes per les Alqueries

Repleguem ací les dos primeres rutes que es proposen com a activitat des de l’Ajuntament: la 1a per panys històrics i la 2a per edificis singulars del poble i del terme. Són dos propostes d’Encarna Gimeno Fuster, amb fotos seues, mapes interactius i comentaris sobre els edificis visitats.

Testimonis de dones de les Alqueries

En este 8 de març complicat per la pandèmia recordem el paper de les dones i del seu treball al poble. Volem compartir una mostra que ens ajude a recordar d'on venim, a valorar el que tenim, a lluitar per millorar tot allò que està pendent i, sobretot, a homenatjar i valorar les dones que han vingut abans i sense les que nosaltres no estaríem ací. Tots els dies de l'any el treball de les dones és essencial.

‘El tresor d’Antoniniani a les Alqueries’, de Pere Pau Ripollès i Manuel Gozalbes

En desembre de 1947 es va trobar al nostre poble un tresor romà format per 144 monedes de diferents períodes. En 'El tresor d'Antoniniani a Les Alqueries' Pere Pau Ripollès i Manuel Gozalbes expliquen en detall la troballa, i comparteixen algunes de les teories més acceptades sobre com i quan van arribar al terme les diferents peces.

“La festa de sant Antoni” —i alguns textos de Vt. Ramon ‘de la Creueta’

Esta publicació inclou un treball d’investigació modèlic sobre la festa de Sant Antoni realitzat per alumnes d’ESO el curs 98-99, i textos i poemes d’un dels seus informants: Vicent Ramon Molés Ros (1922-2016), que ací va fer un preciós treball de memòria de les Alqueries

Els enterraments tradicionals a les Alqueries

Un repàs a les peculiaritats dels enterraments a les Alqueries: el cementeri, el llarg desplaçament dels difunts que necessitava de les “pedres dels morts” i els costums funeraris que van desapareixent.

Ciclisme a les Alqueries: 1905-1936

Una publicació sobre el ciclisme a les Alqueries entre 1905 i 1936, construïda a partir de les mencions en premsa, que ens serveix per entendre com era este esport en els seus orígens i com es vivia al poble, però també com es va construir una afició que ha organitzat carreres durant més de cent anys, que ha generat professionals del ciclisme des dels anys 30 del segle passat, que ha tingut un dels clubs de ciclisme -l’Sport Ciclista Alqueriense- amb més socis de tot l’Estat i fins a sis àrbitres UCI a la vegada, etc.

Expedient de Segregació 1978-79

El document fundacional del municipi de les Alqueries: l’Expedient de Segregació de les Alqueries de Vila-real de 1978-79, que inclou documents legals d’uns quants anys. Hem digitalitzat i ordenat la còpia que la Subdelegació del Govern de Castelló va lliurar al nostre ajuntament pel 25 aniversari de la Segregació.

Revista Bonastre: col·lecció completa

Col·lecció completa digitalitzada de la Revista Bonastre, testimoni i document històric de la joventut del nostre sistema democràtic i de com eixos moments de transformació van estar profundament connectats amb els últims anys de la lluita per la Segregació i amb les relacions socials del poble

Col·lecció d’Agustín Molés Vicent

Una col·lecció de fotos i documents d'Agustín Molés Vicent, que recorren més de quaranta anys de carrera com a àrbitre de ciclisme d'alt nivell: activitat a les Alqueries amb l'Sport Ciclista Alqueriense, a la Volta a Espanya o a les olimpíades, per exemple.

Agustín Molés, un llaurador de les Alqueries en el món del ciclisme d’elit

Agustín Molés Vicent (1960) ha sigut àrbitre nacional UCI durant més de quaranta anys. Ens parla de l’activitat ciclista a les Alqueries des del Club de Ciclisme, de la seua afició compartida amb altres companys igualment àrbitres, de la natura de la seua activitat i de la seua experiència en la elit del ciclisme (Voltes a Espanya, olimpíades, jocs paralímpics...) però també amb escoles i xiquets de la nostra comarca.

LA JUVENTUD ALEGRE: Semanario festivo bilingüe

La Juventud Alegre: Semanario festivo bilingüe va ser una publicació de xafarderies entre xics i xiques de la que coneixem exemplars entre 1901 i 1926. En la majoria dels números hi participaven joves de les Alqueries que de forma anònima publicaven els seus desenganys, els amors platònics o les xiques que els agradaven, sovint en forma de poemes i de cartes. Un material molt singular que mostra una faceta de la joventut dels nostres avis que desconeixíem i que reflexa molt bé tota una època.

La xiqueta endimoniada Rosarito Usó Petit

El célebre cas de la xiqueta de les Alqueries Rosarito Usó Petit (1917 - ...), endimoniada des dels tres anys, i el seu pas per Sorita del Maestrat per encomanar-se a la Mare de Déu de la Balma en 1929.

Premsa històrica de les Alqueries (1898-1969)

Col·lecció fotogràfica de les Famílies Usó i Arnal

Una col·lecció de precioses fotos de les Famílies Usó i Arnal, que ofereixen molts detalls de la vida quotidiana en les antigues Alqueries.

Jacinto Mesado, Federació de Colombicultura, delegat de la zona 1

Jacinto Mesado es defineix com colombaire de tota la vida. Actualment és delegat de la zona 1 de la Federació de Colombicultura i també té tradició familiar perquè son pare va ser àrbitre internacional. En esta entrevista ens explica com funciona la Colombicultura des de la cria fins a les competicions més grans. També ens parla de com ha canviat i d’alguns detalls de la pràctica.

Paqui Martínez, cara jove de l’associacionisme al poble

Paqui Martínez (1975) no necessita presentació perquè està involucrada en tot tipus d’activitats al poble. Paqui ens parla de la seua implicació en diverses associacions del poble i també d'algunes de les dificultats específiques de l'acondroplàsia.

‘El Pany del Forn’ -Albert Ventura Rius

Descripció de l'anomenat Pany del Forn, de les seues circumstàncies i les raons que portarien a dir-li "el Pany de la Llanda".

‘La Venta’ -Albert Ventura Rius

Relat de les peripècies al voltant de la Venta de Monsonís, construida al voltant de 1798 i que passaria per diferents mans.

‘El Replà’ -Albert Ventura Rius

Albert Ventura va rastrejar els propietaris i veïnat de la finca que ara coneixem com el Replà des de 1523 i fins a meitat del segle XVIII. En este text agrupem les quatre parts que es van publicar als números 44, 45, 46 i 28 de 'El Municipi. BIM'.

Vicent Molés (fill i pare), una nissaga lligada a la Unió Musical Alqueriense

Entrevistem a Vicent Molés Meneu i a Vicent Molés Bort, pare i fill, veterans de la Unió Musical Alqueriense i part important de la seua organització. Una conversa plena d’anècdotes i també d'informació sobre la forma en què la UMA s’organitza i el per què d’algunes de les seues decisions organitzatives.

Concurs de fotos antigues (BIM 1995-96)

En els números 28, 29, 30 i 31 de El Municipi. BIM, de 1995 i 1996, es va convocar un concurs de fotografies antigues per ampliar l’Arxiu fotogràfic municipal i preservar la memòria gràfica del poble.

‘Els forns de pa’ -Albert Ventura Rius

Els antics forns de pa de les Alqueries, a qui pertanyien i algunes de les experiències que generaren -com la cooperativa fundada pel grup local del partit socialista.

‘La nit de Sant Joan’ -Albert Ventura Rius

La nit de Sant Joan, les festes que s’hi feien i el folklore que es desenvolupava al seu voltant.

‘Más noticias sobre Bonretorn’ -Albert Ventura Rius

Noves informacions sobre Bonretorn en el segle XIV, en el moment en què van aconseguir parròquia i cementeri.

‘Lápida romana’ – Albert Ventura Rius

Informacions sobre una làpida romana trobada en terme Alqueries.

‘Festa dels lnnocents’ -Albert Ventura Rius

La festa dels Innocents fins a finals del segle XIX, en la línia de les “festes dels folls” que es celebraven a la major part dels pobles de la Plana.

‘El Pi’ -Albert Ventura Rius

La caiguda del Pi, que era un símbol i una referència geogràfica des de feia més de cent anys, genera nombroses informacions i una exposició.

‘Aquelles Pasqües’ – Albert Ventura Rius

Una descripció de la vivència de les Pasqües en les Alqueries més populars.

‘El estudio del profesor Corell emplaza el hallazgo de la lápida “Fluvia Filenis” en el municipio de Nules’ – Albert Ventura Rius

Este text és una “fe d’errates” de l’article publicat en el número anterior del BIM: «Los Romanos en la partida de “Les Alqueries”» (El Municipi-BIM, n. 34, maig – agost 1997), una vegada que el professor Josep Corell va aportar notícies que situaven l’origen de la làpida romana al terme Nules.

«Los Romanos en la partida de “Les Alqueries”» -Albert Ventura Rius

Una làpida romana i l’especulació sobre el seu origen i el lloc en què es va localitzar a partir de diverses fonts de principis del segle XX.

‘Carnaval’ -Albert Ventura Rius

La celebració del carnestoltes a les antigues Alqueries, que donava lloc a nombrosos abusos.

‘La fiesta de Sant Antoni’ – Albert Ventura Rius

Relat de l’inici i el desenvolupament de la festa de Sant Antoni del porquet fins a l’any 1939.

‘La Semana Santa en el Replà’ -Albert Ventura Rius

La Setmana Santa fins a la Guerra Civil, des del Diumenge de Rams fins al Diumenge de Pasqua.

Datos históricos (1989-90) -Albert Ventura Rius

Hem reunit els articles apareguts als números 7 i 11 de El Municipi. BIM, perquè el segon són les Conclusions i les notes al peu del primer. Este text s’anuncia complementari de l’anterior, i en ell es continua oferint textos extrets d’estudis, actes i arxius. En concret es treballa sobre l’agricultura i el reg al sud del Riu Sec.

«Investigación histórica» (1987) -Albert Ventura Rius

Un treball de recerda encomanat per l’Associació de Veïns “Virgen del Niño Perdido”, en què Albert Ventura dóna dades extretes de diferents fonts (diccionaris geogràfics, actes de l’ajuntament de Vila-real, censos oficials, arxius històrics, estudis d’història local -alguns d’ells inèdits-, etc.) sobre la vinculació històrica entre Pla Redó o Secà i Cap de Terme, i com va generar la població de les Alqueries.

“Alquerías del Niño Perdido: Compendio de datos, historia y relatos”, de José Ventura Nebot

"Alquerías del Niño Perdido: Compendio de datos, historia y relatos" (2019), de José Ventura Nebot. És un document de 150 pàgines que recull una gran varietat de fets i històries relacionades amb el poble: la seua segregació, l'estructura, les associacions i cooperatives, alguns personatges singulars... Una guia completa d'aproximació a Les Alqueries.

Arxiu Històric de les Alqueries (1366-1964)

Ja podeu consultar l’Arxiu Històric de les Alqueries (1366-1964), en format digital, a partir dels documents que conserva l’Arxiu Municipal de Vila-real. Pensem que és un pas històric que ve a normalitzar una situació insòlita, que donava tota la titularitat d’aquell fabulós Arxiu al poble de Vila-real, sent que eixa titularitat hauria de ser compartida entre els dos pobles, si més no fins a 1985, quan la gestió municipal es divideix.

Col·lecció fotogràfica de Paquitín Martínez Ramón (‘Popi’)

Paquitín Martínez ('Popi') ens convida a sa casa i ens deixa vore i reproduir algunes de les seues fotos familiars. En esta col·lecció trobem fotos d’estudi, fotos al carrer i fins i tot una foto d’escola.

“Malnoms, una part de la història del meu poble”, d’Albert López i Monfort

Enllacem l'article "Malnoms, una part del meu poble" (1997) d'Albert López i Monfort, un recull de 250 malnoms d'alcriers als que n'hem afegit alguns més basant-nos en les entrevistes fetes en Les Alqueries Pèdia. Una part de la història viva del poble.

Documents sobre els Expedients de Segregació de 1930 i 1948

Uns documents que considerem històrics són els relatius als expedients de segregació de 1930 i 1948. Reproduïm tots els documents i els situem en una cronologia que ens ajuda a entendre els fets, que serien els preàmbuls de l'expedient definitiu amb què s'aconseguiria la Segregació en 1985.

El territorio de Alqueries entre los siglos XIII y XVI

Reedició digital de “El territorio de Alqueries entre los siglos XIII y XVI”, un treball d’investigació de més de tres anys de Joaquín Aparici Martí a partir de l’Arxiu de Vila-real i altres fonts, una comesa monumental per descriure la vida als tres poblets -Bellaguarda, Bonretorn i Bonastre, més tota la població dispersa- que ocupaven el territori de l’actual les Alqueries en el període medieval.

Col·lecció fotogràfica d’Eloísa Molés García

Eloísa Molés García, neta de doña Paca Gayón Carbonell i don Juan García Pons, mestres en les Alqueries entre el segle XIX i el segle XX, ens deixa un paquet de fotografies del primer terç del segle XX, algunes d’elles totalment històriques en la seua modèstia.

Juan Salvador, ‘Juanito de la Resaora’, constructor de les Alqueries

Juan Salvador Vicent (1935), més conegut com ‘Juan de la Resaora’, ens parla de la seua infància en la Guerra, de la seua àvia que resava quan hi havia un difunt, de l’estraperlo i el seu paper com a xiquet, de la seua afició de pintor, però sobretot de la seua vida laboral com a obrer que va començar amb l’església de les Alqueries i va continuar com a constructor de carrers sencers del poble.

Patrimoni artístic i religiós de l’església

Dediquem esta publicació al patrimoni de l'església i ens ocupem de les imatges, el retaule, els quadres, les vidrieres i la pila baptismal. Un patrimoni valuós que, més enllà de qüestions confessionals, és un legat fonamental de totes i tots.

Les Alqueries en els anys 50: panys, sendes, camins, carrers i llocs emblemàtics

Compartim els resultats del treball de recuperació d'una part molt valuosa del patrimoni immaterial de les Alqueries: les sendes, panys i camins que formàvem el poble en els anys 50. Esta publicació no seria possible sense l'ajuda de Batiste Balaguer i dels participants de la sessió de consulta popular.

Col·lecció de postals nadalenques de les xiquetes i xiquets de Primària

Col·lecció de postals felicitant les festes fetes per les xiquetes i xiquets de Primària.

Arquitectura de les Alqueries

Iniciem la producció de mapes i catàlegs sobre el poble, el terme i els edificis d'interés històric-artístic, arquitectònic o etnològic. Una ferramenta gràfica de molta potència per a entendre les Alqueries, el seu passat i el seu present, i per posar en valor el seu patrimoni.

Vols col·laborar amb una història o posar-te en contacte amb nosaltres?