Títol | Entrevistes del projecte ApSS “Escoles de masos a les Alqueries” |
Persones entrevistades | Carmina Vilar, Puri Recatalá, Paco Sánchez i el grup format per Mercedes, Rosa, Lola i Tere. |
Projecte | Casal Jove de les Alqueries, IES Jaume I de Borriana, Associació de Jubilats i Pensionistes 25 de Juny i Ajuntament de les Alqueries. Una iniciativa d’Hermini Segarra i el “Museu pedagògic de Castelló” (Universitat Jaume I) |
Categories | Escola, infància |
Data del projecte | Del 21 de desembre de 2022 fins al 22 de març del 2023 |
Equip entrevistador | Alumnes de l’IES Jaume I de Borriana |
Enllaços |
|
Preparació de la publicació a les Alqueries pèdia | Laura Yustas i Nelo Vilar (Etnopèdia) |
“Escoles de masos a les Alqueries” és un projecte d’Aprenentatge Servei Solidari (ApSS) del Casal Jove de les Alqueries, realitzat entre desembre de 2022 i març de 2023. És un procés obert de recopilació de documentació, vivències i material general relacionat amb les “escoles dels masos”, és a dir, aquelles que recollien la població dispersa de les Alqueries, en concret l’escola dita “de la Palmera” i la de Bellaguarda o “de la Carretera”. Com es deia al projecte, és “una manera de donar valor a l’experiència de les nostres persones majors; a banda d’afavorir la comunicació, l’intercanvi de coneixements i una bona relació entre generacions”.
L’ApSS ha comptat amb la participació de l’IES Jaume I de Borriana, l’Associació de Jubilats i Pensionistes 25 de Juny i l’Ajuntament de les Alqueries. És una iniciativa d’Hermini Segarra, vinculat al projecte de la Universitat Jaume I del “Museu pedagògic de Castelló“, que té com a objectiu “recuperar, conservar i transmetre la memòria pedagògica vinculada a la realitat de l’espai rural castellonenc, a través de les experiències de les escoles de masos de les nostres comarques”.
La voluntat dels promotors del projecte és donar-li continuïtat, i per això s’invita a totes les persones que han estudiat en alguna d’estes escoles a compartir la seua experiència. Podeu posar-vos en contacte amb l’associació juvenil Casal SOS que continuarà fent entrevistes a les persones interessades.
Ací recollim les entrevistes fetes en vídeo en el marc del projecte: Carmina Vilar, Puri Recatalá, Paco Sánchez i el grup format per Mercedes, Rosa, Lola i Tere, més una presentació amb set fotos escolars i la Cartilla d’Escolaritat de Mercedes Miró Molés en 1958, quan va acabar l’escola amb 13 anys. Són entrevistes breus, molt simpàtiques, realitzades pels propis joves del projecte. Nosaltres, com sempre, hem subtitulat els vídeos i adjuntem la seua transcripció.
Contingut
Projecte d’APS “Escoles de masos de les Alqueries”. 4
Fotos i Cartilla d’Escolaritat. 5
Carmina Vilar
… a las 10 pues empezabas. Religión se daba los sábados, que se iba aún al colegio; ahora sí que no. Y primero seguro en algunas clases rezábamos algo, no sé qué, no me acuerdo pero que rezábamos al principio. Y ya seguíamos la clase, cada día pues se daba una… un día se daba matemáticas, otro día se daba geografía y gramática… Eso es lo que yo me acuerdo, no sé ahora de lo que… Y eso era el día a día. El sábado me acuerdo yo que ya dábamos el… la religión, que ya nos enseñaban lo que era el Evangelio que se tenía que leer el domingo en misa, cuando íbamos a misa ya estábamos preparados, ya sabíamos de lo que íbamos. Y después por la tarde pues se repasaban cosas o un día en el que se hacía labor. Cuando salíamos a la calle íbamos al recreo… por la mañana salíamos, yo, por ejemplo, salía aquí en la plaza, la plaza Mayor. Y por la tarde, los pequeñitos, los más pequeñitos de todo, esos por la tarde aún salían un cuarto de hora y nosotros ya los mayores ya no se salía al recreo. Eso es lo que hacíamos.
Puri Recatalà
Hola, em diuen Puri Recatalà Molés, i tinc sixanta-cinc anys. Encara estic en actiu, però ja me jubile.
Quan anaves a l’escola, a on vivies?
Pues vaig començar… vivia en el mateix lloc, en el barri de Bellaguarda. El que passa que no vaig començar a anar a l’escola allí directament, perquè en un principi, en aquella època, quan érem menudetes, li díem lo que és infantil, anàvem a lo que és hui dia la Llar de la gent gran. Allí a la plaça. Recorde que allí vaig estar vàrios anys i després ja vaig passar a l’escola de Bellaguarda, que està allí al costat de la Carretera Nacional.
I a quines escoles vas anar?
I d’ahí ja vaig passar a l’institut de Borriana.
I anaves assoles o amb més germans o germanes?
Amb germà. Anàvem els dos perquè vivíem molt propet d’allí de l’escola. No anava assoles, anava amb ell.
I quant de temps vos costava des de la casa a l’escola.
Cinc minuts no arriba.
Tornàveu a dinar a casa?
Sí.
I estàveu mesclats xiquets i xiquetes?
No. En ixa època, allí n’hi han —encara està—, n’hi han dos aules. Una aula era per a xics i l’altra era per a xiques. Les xiques tenien mestra i els xics tenien mestre. I a més en el pati no s’ajuntàvem. Hi havia com una línia, no estava marcada, però eixíem al pati, el mestre estava en el lloc en el pati dels xics i la mestra amb nosaltres. Se parlàvem, per supost, l’u a l’altre, però estàvem separats i no mos dixaven mesclar-nos.
Te’n recordes quants xiquets i xiquetes anàveu a escola?
La quantitat encara… no, no, només dir-vos que lo que sí que anàvem era de tots els nivells. O sea, era una aula de xiques, pues a partir de certa edat que no recorde jo quan déguem passar allí, si als quatre anys a als cinc, aleshores n’hi havien de vàries edats.
I d’on venien?
De la zona, de la zona de Bellaguarda.
I els mestres te’n recordes d’algun nom?
Sí, la mestra meua li dien Lolita, o siga, María Dolores, recorde que era de València i per a informació vos diré que es quedava en casa de… pues d’una família d’allí prop, propet de l’escola. Es veu que li alquilaven alguna habitació o algo. I allí feia la seua vida, igual que un mestre dels xics. També era de fora, però el mestre dels xics no… crec que li dien Vicente, que no recorde…
Paco Sánchez
¿Cuándo empezaste a ir a la escuela, y dónde vivías?
Empecé con seis años, vivía en el Puerto de Sagunto, en el Grupo Churruca. Y iba al colegio de San Vicente Ferrer.
¿Ibas solo o con algunos vecinos?
Con vecinos, en ese grupo había trescientas viviendas y los chavales jóvenes íbamos allí. En un principio iba solo y luego ya iba mi hermana, que era la parte… yo estaba en la parte que pegaba hacia Castellón y mi hermana iba a la parte que iba hacia Valencia. Las chicas iban en la zona que iba hacia Valencia y los chicos a la de Castellón. Y también era el mismo colegio, San Vicente Ferrer.
¿Cuánto tiempo os costaba ir desde casa hasta la escuela?
Cinco minutos.
¿Volvíais a comer a casa?
Volvíamos a comer a casa, claro, pero llegábamos, salíamos a las doce y a las dos y cuarto nos poníamos a comer porque estábamos… siempre jugábamos al fútbol, un partido. De hecho había unos vecinos que siempre se ponían a comer a las dos y media y había alguno que se llevaba el bocadillo de arroz caldoso en el pan. Y se lo comía en el trayecto, los cinco minutillos que llegábamos al colegio.
¿En las clases estabais mezclados chicos y chicas?
No, estábamos separados por bloques, ya lo he dicho antes: la parte que pegaba hacia Valencia eran chicas y la parte que daba hacia Castellón eran chicos.
¿Te acuerdas cuántos niños y niñas ibais a la escuela?
Pues no lo sé. No lo sé porque en la parte que daba de la parte de las chicas estaba la secretaría y la dirección, y en la parte nuestra teníamos tres aulas en el piso inferior y tres en el superior, y abajo en una especie de sótano, al aire libre, teníamos el patio.
¿Te acuerdas de algún nombre de los maestros?
Uy, de lo menos de tres: don Félix Duatela, don Ramón Botella y don Mariano. Del apellido de don Mariano no me acuerdo, pero estos eran los tres.
¿Qué hacíais en la escuela?
Pues estábamos el primer ciclo, lo que era la primaria, del primero al cuarto.
¿Nos puedes contar alguna anécdota que has pasado en la escuela?
Uf, sí. La anécdota es que yo cuando llegué allí, que tenía cinco o seis años, que sería en el año 65-66, o antes, se cantaba el “Cara al sol”. Nos ponían a cantar “Cara al sol con la camisa nueva, que tú bordaste en rojo ayer”.
Vale, pues ya está, muchas gracias.
Tú hiciste el colegio en San Vicente Ferrer, y cuando acabaste el colegio ¿dónde fuiste?
Fui a hacer el bachillerato a Nuestra Señora de Begoña, y allí hice de primero a cuarto de bachillerato. Los exámenes era una escuela que lo hacía la empresa Altos Hornos del Mediterráneo, y como hijo de un productor de Altos Hornos del Mediterráneo fui al colegio de Nuestra Señora de Begoña. Allí hice de primero a cuarto de bachiller, que era lo que más se podía hacer, y también se hacía entonces la otra modalidad, que era Formación Profesional. Con una salvedad: cuando empezó el cambio en la educación, que se empezó a formular la Educación General Básica, la EGB, allí se hizo el curso piloto para hacerlo.
¿Cuánto te costaba ir…?
Estaba un poquito lejos de mi casa, así como el primer colegio estaba a cinco minutos, ahí teníamos veinte-veinticinco minutos andando, un kilómetro o kilómetro y medio.
¿Y por dónde ibas, por huertos o…?
Normalmente no, estaba asfaltado, estaban entonces… había una zona que era la avenida de la Victoria, un poquito… del nombre de esta avenida no me acuerdo, pero estaba entre la avenida de la Hispanidad, después del colegio de la carretera que iba a Canet de Berenguer y la avenida de la Victoria.
Projecte d’ApSS “Escoles de masos de les Alqueries”
“recuperar, conservar i transmetre la memòria pedagògica…”
Buenos días, estamos en el Casal Jove y vamos a hacer una visita guiada con las antiguas alumnas que estudiaban aquí en la Palmera. Aquí estamos con Mercedes…
Hola, sóc Mercedes. Jo he vingut sempre a este col·le i me’n recorde com si fóra hui, d’aquell entonces. Està molt canviat, perquè hi hava un passillo més estret i ara està més ample. A la dreta, tocant la paret, teníem jardí. El pati era de terra. Del jardí mos encarregàvem les xiquetes en cuidar-lo, en regar-lo. I mosatros estàvem a la dreta i els xiquets a l’esquerra, i cada u juàvem en el nostre pati i si mo’n passàvem castigats. Estava prohibit passar d’un pati a l’atre. I en aquella època… molt feliç i he vingut molt a gust, perquè m’ha agradat molt vindre al col·le.
També estem amb Rosa.
Sí, sóc Rosa i tamé he vingut ací en este col·le, i lo que Mercedes ha contat pues una cosa jo ara: al pati, al recreo fèiem llet en pols, allà a aquell arbre d’allà. Totes les dies. O una vegà a la setmana, no me’n recorde ja, més o menos. A l’hora del pati.
Mercedes.- Però no la fèiem al pati, Rosa.
Rosa.- Allà l’he feta jo en aquell arbre, Sí, sí, sí… Sí, Merche, sí. Bueno, pues això. Ja voràs. I jo era molt tremenda i la mestra me castigava, me ficava dalt de la finestra amb el llibre al cap i que no me caiguera [risses]. A mi i a Fina la Lloba. Perquè no volia vindre. Vale, hala seguix.
També estem amb Lola.
Bueno, pues jo recorde molt poquetes coses perquè vaig vindre el curs dels sis i els set anys, però bueno, tinc memòria de que, lo que dien elles, a la dreta les xiques, a l’esquerra els xics, i que no mos mesclàrem.
I també estem amb Tere.
Hola, sí, sóc Tere i jo tamé tinc una experiència de quan veníem ací al pati, perquè a l’entrar, ahí a mà dreta hi hava aixina com una fonteta i un arbre. Entonces jo quan eixíem al pati els feia a les xiquetes: “va, veniu, veniu, que va els varietets”. Jo me posava ahí dalt de… ahí en la fonteta a ballar-los i a cantar-los com a Rocío Jurado. I els xics ací, ui, i un mestre encara me diu: “Tere, te’n recordes quan cantaves allí en els xiquets?”, i jo faig: “calleu”, i jo pa que me senqueren tots, els dos patis cantant, perquè ací a la dreta les xiques -lo que han dit elles- i ací a l’esquerra els xics: una acereta estreteta, no com hui tan asseat, però bueno, aixina passàvem. I molt bé, molt bé, mos ho hem passat molt bé, sí.
…
Y aquí podemos observar una foto que supongo que será de 1955, y aquí como podéis ver tenemos a Rosa i a Mercedes.
Mercedes.- Pues al entrar nos hacían cantar. Cantábamos y había una bandera y hacíamos el saludo a la bandera. Y después ya los niños estaban a la izquierda y las chicas a la derecha. Y en dos filas, los chicos y las chicas, y nos íbamos a la clase. Al fondo estaba la de las niñas a la derecha y a la izquierda estaba la de los chicos. Y pues después empezaba la clase, lo que entonces se daba todo en la clase: lectura, dictado…
¿Te acuerdas de tus compañeras?
De todas.
¿De todas?
Mercedes.- De todas.
Tere.- Sí, más o menos sí. Más o menos te acuerdas de todas.
Mercedes.- Si quieres empezamos. Mira, empezamos por arriba, las más mayores: esta María Bertolín, Milagros Gimeno, Carmen Domingo, Isabel García, Adela Bertolín, Isabel …, Lolita Peña, Paquita, Pilar Alonso, Maruja Molés, Lolita Bodí, Carmen, Encarnita Albalate, Carmen Rius, Finita Llobat, Mari Tere Bertolín, Rosario Beltrán, Lolita Bort, esta Lolita Miñot, Fina Marco, Lolita Rius Beltrán, Rosario Carratalá, Rosa Menero, Rosa María (germana de Paquita), Vicenta Molés, Mercedes Miró, Lolita Molés, Inés Canós, Fina Bodí, Vicenta Palau (la germana de Dora), Balbina Ros, Lolita Sifre Ferrer, Mari Carmen Peris i Elvira Bodí. Ya están todas.
1) Lolita Peña, 2) Paquita, 3) Isabel, 4) Adela Bertolín, 5) Isabel García, 6) Carmen Domingo, 7) Milagros Gimeno, 8) María Bertolín, 9) don Antonio Porras López, 10) Lolita Bort, 11) Pili, 12) doña Isabel García Ferrada, 13) Finita Llobat, 14) Isabel Meliá, 15) Pilar Alonso, 16) Maruja Molés, 17) Lolita Bodí, 18) Carmen, 19) Encarnita Albalate, 20) Carmen Rius, 21) Mari Tere Bertolín, 22) Rosario Beltrán, 23) Vicenta Molés, 24) Rosa María (germana de Paquita), 25) Rosa Menero, 26) Rosario Carratalá, 27) Lolita Rius Beltrán, 28) Fina Marco, 29) Lolita Miñot, 30) Mercedes Miró, 31) Lolita Molés, 32) Inés Canós, 33) Fina Bodí, 34) Vicenta Palau (la germana de Dora), 35) Balbina Ros, 36) Lolita Sifre Ferrer, 37) Mari Carmen Peris, i 38) Elvira Bodí.
Trenta-sis xiquetes, el mestre i la mestra; ell és (9) Don Antonio Porras López, de qui es parla en la xerrada publicada a Escoles de les Alqueries: la Palmera, i ella (12) Doña Isabel García Ferrada. Estan a la porta de l’escola, una gran portalada correguda. La foto està datada darrere el dissabte 13 d’abril de 1957. Era una escola segregada per sexe, amb un aula per a xics i una per a xiques, que tret del parèntesi dels parvulets no podien interactuar ni tan sols en el temps del “recreo”. També eren escoles unitàries, és a dir, en què s’ajuntaven totes les edats, des dels 6 als 12 ó 14 anys, i en les que un mestre es feia càrrec dels xics i una mestra de les xiques. Foto anònima, col·lecció particular de Rosa Menero.
…
Cuéntanos qué es lo que hacías en el mes de mayo.
Tere.- Pues el mes de mayo cuando veníamos de casa ya veníamos… las madres ya nos preparaban un ramito de flores, la que tenía, si tenía geranios o de estas del huerto, de margarita, de magreta, la cuestión era traer algo. Ponían aquí una mesa con la Virgen y cada niña que venía con flores pues las poníamos aquí, con vasos de plástico, con botes, todo todo todo. Y empezábamos a cantarle todos los días del mes de mayo llegábamos a cantar, y cantábamos la canción: “Venid y vamos todos con flores a María, con flores a María, que madre nuestra es”. Nos santiguábamos y ya teníamos… cada uno a su clase. Eso era la entrada todos los días del mes de mayo.
Rosa.- Pero por la tarde. Creo que era por la tarde.
Tere.- Con flores a María. Cuando veníamos por la tarde, por la mañana no. Y luego cada uno a su sitio.
En colaboración con:
Casal Jove
Museu Pedagògic de Castelló
IES Jaume I de Borriana
Associació de jubilats i pensionistes “25 de juny”
Casal SOS. Casal de Joventut Les Alqueries
Ajuntament de les Alqueries
Fotos i Cartilla d’Escolaritat
Títol | Entrevistes del projecte ApSS “Escoles de masos a les Alqueries” |
Persones entrevistades | Carmina Vilar, Puri Recatalá, Paco Sánchez i el grup format per Mercedes, Rosa, Lola i Tere. |
Projecte | Casal Jove de les Alqueries, IES Jaume I de Borriana, Associació de Jubilats i Pensionistes 25 de Juny i Ajuntament de les Alqueries. Una iniciativa d’Hermini Segarra i el “Museu pedagògic de Castelló” (Universitat Jaume I) |
Categories | Escola, infància |
Data del projecte | Del 21 de desembre de 2022 fins al 22 de març del 2023 |
Equip entrevistador | Alumnes de l’IES Jaume I de Borriana |
Enllaços |
|
Preparació de la publicació a les Alqueries pèdia | Laura Yustas i Nelo Vilar (Etnopèdia) |
Deixa una resposta
Vols unir-te a la conversa?No dubtis a contribuir!